Utfodring av hund

Dagens hundar blir alltmer känsliga och krassliga. Hudproblem och allergier är idag en vanlig orsak till att man söker veterinär för hunden. Mag- och tarmsjukdomar finns också i massor, varav en del inte tycks gå att rätta till. Organiska sjukdomar, hals- och urinvägsinfektioner blir också allt vanligare och många hundar har ingen motståndskraft.

Jag sätter stor tilltro till, att man med optimal näringstillförsel kan tillförsäkra våra hundar ett långt och friskt liv och hellre förebygga än att behöva bota sjukdom. Det är stor skillnad mellan optimal levnad och att bara hålla vid liv och det är vi själva som i stort kan styra det efter egen önskan. Ganska små, kan man tycka, banala brister i utfodringen kan utan tvekan leda till en sämre motståndskraft och att djuret blir sjukt eller krassligt förr eller senare.

I begynnelsen åt hundar kött, ben, organ, grönsaker och frukt. För några decennier sedan började vi människor utfodra dem med sterila helfoder, och idag har många hundar till viss del vant sig, men en naturlig optimal föda för hunden är det inte.

Idag har forskare börjat prata om att torrfoder bär en stor del av skulden till allergier och mag- och tarmproblem, då det inte tillför hunden den naturliga bakterieflora den är i behov av. Hundar är skapta för att kunna gräva upp och äta ben som legat nedgrävda och ruttnat en tid. Bakterierna som hunden får i sig via maten, och även jorden, håller dem friska. Förr i tiden var allergier av olika slag i princip obefintliga. Nu är de mycket vanliga hos våra hundar.

För att få uppfattning om proteinets kvalitet kan man ha god vägledning av att få veta dess biologiska värde. Detta anger i procent hur väl ett protein överenststämmer med hundens behov. Ägg har det högsta värdet, som ligger på 100. Därefter kommer kött av god kvalitet, fisk och mjölk, som alla har ett biologiskt värde på 85-95. Ju högre det biologiska värdet är, desto bättre tillgodogör sig hunden proteinet, vilket innebär att man heller inte behöver ge så stora mängder.

Köttmjöl som ingår i helfoder har vanligen ett mycket lägre biologiskt värde. Hos vissa köttmjöl är inte detta värde högre än omkring 40, vilket innebär att en stor del består av sådana produkter, som kan utgöra en belastning på hundens organ. I TV4:s program kalla fakta redogjordes att endast 5 % av råvaran bestod av kött. Resten var ben och rena skräpet. Men ingenting går till spillo.

På den tiden jag började föda upp hundar fanns inte som idag bra färskfoder. Jag utfodrade mina hundar med en ”hemmablandning” bestående av rått kött, ben, äggulor, fullkornsvete, vegetabilisk olja, vitaminer och mineraler. På detta foder har jag utfodrat mina hundar i 15 år och fött upp 22 valpkullar med fantastiskt reslutat. Jag utfodrar fortfarande våra hundar och föder upp våra valpar på samma sätt och är så fantastiskt nöjd med resultatet.

Till denna utfodring ges råa ben att gnaga på. Att tugga på rätt typ av RÅA ben är motsvarigheten till en god tandrengöring, tar bort plack och förhindrar tandköttsproblem. Råa ben ger en lättsmält källa till kalcium, fosfor och andra mineraler.

Utfodring med ben gör magens muskelskikt starkare vilket kan förhindra magomvridning. Ben har också en renande effekt som ger grovhet i kosten, och bulk för friska tarmrörelser. Utfodring av råa ben kan också förhindra problem med analsäckarna då tarmrörelser (och den ofta lite hårdare avföringen) efter utfodring med ben är kraftigare vilket hjälper till att trycka ur analsäckarna och bli av med överskott av analsäckssekret.

Att tugga på råa ben håller våra hundar, speciellt valpar och ungdomar sysselsatta. Men utfodring med ben för ofta (varje dag) kan leda till överdrivet starka tuggmuskler, därför är det lagom att ge ben ungefär två till tre gånger i veckan.

Rekommenderat är att ge lamm- eller getben, revben eller nackkotor två gånger i veckan. Den nötande verkan av dessa hårda men inte alltför tjocka ben är perfekt för att hålla hundens tänder glänsande utan risk för tandfrakturer. Råa kycklingvingar är utmärkt tugg och mat för den lite mindre hunden och andra hundar som inte är så glupska att dom sväljer det helt.

Att utfodra med riktigt kött är lite dyrare men kan det göra att man slipper en massa problem, sjukdomar och veterinärbesök, för att inte tala om det lidande det orsakar hunden, är det för mig helt enkelt inget alternativ. Självklart ska hunden äta det den är gjord för!

Den här hunden har fått ett torrfoder som dessutom är ett dietfoder eftersom hunden är överviktig.
Den här hunden har utfodrats efter en hunds naturliga behov. Båda hundarna är ca 7 år.

Copyright - Kennel New Era - All rights reserved