Om oss

Jag heter Yvonne Broberg och bor i en äldre villa i Stuvsta utanför Stockholm tillsammans med min sambo Björn Winberg.
Vi föder upp dvärgschnauzer peppar & salt och svart/silver i liten skala och har ungerfär två kullar per år.
Våra hundar är våra bästa vänner, lever med oss som en del av familjen och är med på allt vi gör. Vi har en stor inhägnad trädgård där hundarna kan röra sig fritt mellan alla aktiviteter och där valparna får lära sig använda sina kroppar och muskler på ett naturligt sätt.

Jag jobbar på halvtid i en låg/mellanstadieskola i Huddinge tillsammans med tre av våra hundar som är utbildade Besöks-, Terapi- och Läshundar.
Den andra halvan av min dag jobbar jag som hundfrisör av i första hand dvärgschnauzer.
För övrigt tränar jag mycket med hundarna, promenerar massor i skog och mark, håller de egna hundarna i tip top pälskondition, åker på hundutställningar och mentalbeskrivningar eller BPH och älskar att fotografera - oftast hundar.
För mig är det hundar från jag slår upp ögonen till jag går och lägger mig och lite till. En passion som är en livsstil och en kärlek till dvärgschnauzer och till våra bästa vänner.

Jag har haft schnauzer i nästan 20 år och fött upp 26 kullar. På den tiden har jag utbildat mig till lydnadsinstruktör, A-figurant för Mentalbeskrivning Hund, gått hela Svenska Kennelklubbens utbildning för uppfödare, Dvärgschnauzerringens uppfödarutbildning och är utbildad terapihundsförare och hundfrisör.

Jag har bara så många hundar hemma som jag klarar att sköta på ett perfekt sätt, både vad gäller träning, motion, pälsvård och kärlek. Övriga hundar bor hos fodervärdar där de alla får det de behöver.

Vi utfodrar våra hundar och valpar med ett färskfoder som består av rått kött, äggulor och omega3-olja och ger förutom det råa köttben att tugga på ett par gånger i veckan. Även våra valpar föds upp på detta foder och för mig är det mycket viktigt att utfodringen är artspecifik.

Vi erbjuder också kennelträffar, valpkurser, pälsvårds- och vardagsskötselkurser och kennelpromenader till våra valpköpare.

Avelsmål

Vi försöker hålla en mycket hög standard på vår uppfödning och vår första prioritering i uppfödningen är mentalitet.
En självsäker, stabil och trygg hund är inte onödigt skällig. En nyfiken, lekfull, arbetsvillig och lättlärd hund är mycket rolig att jobba med. En hund som har lätt för att koppla av och släppa "läskiga" upplevelser och är lätt att hantera är en fröjd att äga.
Vi försöker ha alla avelsdjur testade mentalt och få så många avkommor som möjligt testade för att se att vi är på rätt väg i vårt avelsarbete.

Självklart är även hälsa en mycket viktig del av avelsarbetet och vi försöker föda upp så friska och sunda hundar som det bara är möjligt.
Vi försöker ha en sen avelsdebut på våra avelsdjur och parar gärna med äldre hanar i den mån det är möjligt.

Utseendet spelar självklart också in i helheten av en riktigt bra hund. För mig som jobbar som hundfrisör är pälsarna superviktiga. Sträva lättrimmade pälsar med måttligt med ull och lätta att sköta för valpköpare och fodervärdar är ett mycket viktigt mål.
Att hundarna har ett marktäckande steg och en fungerade rörelseapparat som är i harmoni och dessutom har en riktig utstrålning, självsäkerhet och schnauzerns alerthet är a och o.

Många är hundarna som vi från början sparat med tanke på avel, men senare valt bort för att de inte levt upp till våra mycket högt uppsatta krav.

Övrigt

Det oanmälda besöket från kennelkonsulenten från Svenska Kennelklubben resulterade i "Med Beröm Godkänt" och frågan om jag ville börja jobba som kennelkonsulent i Stockholmsområdet.
Vi har även tillstånd från Länstyrelsen i Stockholm att bedriva kennelverksamhet och föda upp 5 kullar per år.

Vi gör allt vi kan för att våra valpar ska vara väl rustade för livet och bli så underbara familjemedlemmar som möjligt. Du kan också läsa mer om hur vi föder upp våra valpar och vad vi erbjuder dig som valpköpare på valpsidan.

Hur det hela började

Min första erfarenhet av schnauzer fick jag genom mellanschnauzern DK UCH, INT UCH, NO UCH, SE UCH Argenta's Imelda "Era". Jag ville ha en ras som var robust och kunde hänga med på allt och hittade en uppfödare bara några kvarter i från oss som verkade mycket bra. Där träffade jag Boel Niklasson och hennes Filmur Norah Argenta och föll pladask. ”Norah” skulle ha valpar och jag ville givetvis ha en tikvalp från henne. Tyvärr fick hon bara en hanvalp, så jag bestämde mig för att vänta på nästa kull som skulle födas ett halvår senare.
I maj 1999 fick vi så hämta vår valp Argenta’s Imelda. Hon var en underbar valp med mycket egen vilja och egan ideer om hur saker ska gå till, ett riktigt yrväder. Hon har varit min läromästare och hängt med på allt i vått och torrt. Vi har tränat lydnad, personspår, personsök, föremålsuppletande och tusen ”cirkuskonster” tillsammans. Hon har varit min följeslagare under min instruktörsutbildning och den som uppfostrat våra valpkullar. På henne lärde jag mig trimma rasen och sedemera utställningsputsa och visa i utställningsringarna. Era blev Dansk, Norsk, Svensk, Nordisk och Internationell utställningschampion.
Boel Niklasson , kennel Argenta, har varit min mentor under alla år och varit ett otroligt stöd och bollplank. Tyvärr fick Era aldrig några valpar, då hon fick livmoderinflammation bara 3 år gammal.

Kennelnamnet är såklart taget från "Era" och eftersom jag ansökte om kennelnamn vid milleniumskiftet och då gick in i en NY TIDSEPOK blev kennelnamnet alltså NEW ERA - en NY ERA.

Nu var det som så att dottern Emma ville ha en egen hund och funderingarna gick mot den mindre varianten, dvärgschnauzer. Jag letade runt en del och fastnade för Motown’s kennel och Pauline Björklund i Göteborg. I april 2002 åkte vi för att hämta Motown’s Brusa Högre Lilla Å ”Dina”. Dina blev aldrig någon utställningsstjärna men en fantastisk avelstik. Hon har varit en riktig urmoder med en fantastisk mentalitet och hon har fört dessa egenskaper vidare till sina avkommor. Dina har fått gå över regnbågsbron och springer nu på härliga vita moln högt där uppe men gav oss nästan fjorton underbara år tillsammans.
Efter henne har vi kvar SUCH New Era’s Fina Drömfångare ”Flicka” som också hon är en fantastisk tik och valpmamma. Hon kom drastiskt till världen genom att inte finnas. Hennes mamma ”Dina” parades, jag var mycket tveksam till om hon var dräktig och åkte för att göra ultraljud. På djursjukhuset konstaterades att det inte fanns några valpar och besviken åkte jag hemåt. En tid senare väcktes jag av att ”Dina” betedde sig mycket konstig. Yrvaket insåg jag att hon höll på att valpa. Ut kom en fantstisk liten tikvalp – ”Flicka”. Detta lilla mirakel blev självklart kvar hemma och det har vi inte ångrat en sekund.

Nu var vi helt eniga om att dvärgschnauzern var rasen för oss. Samma härliga egenskaper som mellanschnauzern men i ett behändigare format.
Två år senare åkte vi återigen till kennel Motown’s för att hämta vår nästa dvärgschnauzertik Motown’s It’s A Question Of Honour ”Saga”. Inte heller hon blev någon stjärna i utställningsringarna. Efter henne har vi NORD JV-07 New Era’s Dreamgirl som tillsammans med en hane från Mac Link’s kennel har lämnat en av våra stora stjärnor SUCH, FIUCH, SV-2010 New Era’s Havanna.

Sommaren 2008 bestämde vi oss för att vidga vyerna lite och tog in en hane från Trufas Negras kennel i Argentina. SE UCH, DK UCH, FI UCH, KBH V-12, C.I.B Let It Be De Trufas Negras ”Rico” är en fantastisk hane. "Rico" är hunden med stort H som med sin fantastiska mentalitet och utseende har allt. Rico är en fantastiskt trevlig och vänlig hanhund som fungerar i alla situationer. Han är mycket stabil och trygg, lugn och behaglig samtidigt som han har en otrolig fart när det händer något kul och massor av skärpa när det gäller. Han är mycket kelig och njuter av närkontakt och mys i soffan.

Rico har en härlig showattityd och är både Svensk Utställningschampion, Dansk utställningschampion, Finsk utställningschampion, Internationell utställningschanpion och Köpenhams vinnare 2012. Rico har också gjort en fantastisk mentalbeskrivning, är skottfast och har även godkänt anlagsprov i viltspår.

Dessutom har han en helt enastående parningsförmåga och vet precis när det är rätt dag.

Rico har visat sig lämna sin härliga menalitet och sitt snygga utseende vidare. 21 av hans avkommor är så här långt mentalbeskrivna och det går att utläsa att Rico lämnar sin tillgänglighet, lekfullhet, skottfasthet, nyfikenhet och sitt mod vidare till sina avkommor. 7 av hans avkommor har blivit Utställningschampions, 25 titlar (champion-, viltspår-, vinnar- och rallylydnadstitlar) bla vår fantastisk duktiga LPI, RLD A, RLD F, RLD M, RLD N NEW ERA'S PARIS "Storma" som också har klarat anlagsprovet i Viltspår, är uppflyttad i spår och tävlar dessutom i agility. Rico har också 16 avkommor som är ögonlysta med resultatet Utan Anmärkning

Jag är mycket restriktiv när det gäller att låna ut våra hanar och jag tar mycket sällan mer än högst tre kullar på våra tikar, men ingen regel utan undantag. Rico är den enda av våra hanar som jag lånat ut ganska mycket i avel, men eftersom jag genom året sett vad Rico lämnat med olika tikar och vilken stark nedärvare han är av sina fantastiska egenskaper så är han ett av få undantag.
Ett annat är vår hemmavarande tik Flicka. Hon är en urmoder utan dess like. Hon har njutit i fulla drag av att paras, vara dräktig och fått ha valpar att sköta om.
Hon har efter varje valpkull återhämtat sig otroligt snabbt och även nu vid 10 års ålder kan ingen ana att hon haft en enda valpkull. Hon har också varit en fantastisk nedärvare till sina avkommar och lämnat sina fantastiska egenskaper vidare till nästa generation.

Det är inte många avelsdjur som håller denna klass och kanske jag aldrig kommer att uppleva detta igen.

Eftersom vi är så nöjda med ”Rico” har vi tagit in en annan hane från samma uppfödare i Argentina. Dire Straits De Trufas Negras ”Diego” kom till oss i mars 2011. Även han en fantastisk hane som på sin första utställning i Sverige blev Bäst i Rasen. Diego är en mycket mjuk och mysig hane som älskar allt och alla och är en fantastisk valpnanny.

Efter Diego har vi sonen Ajax (New Era's Tokyo) hemma. En helt underbar hane som vi hoppas mycket på.
Sommaren 2015 ställdes Ajax på en fyra dagars utställning i Split i Kroatien och vann fyra CERT och två CACIB och blev i och med det Kroatisk utställningschampion endast 1,5 år gammal. Efter Diego har vi också dottern Xena (New Era's Xclusive Edition) boende hemma hos oss, som ännu bara är 7 måndader gammal.

Från vår O-kull har vi behållit en alldeles enastående liten flicka hemma. New Era's Oklahoma "Tess" är i en klass för sig själv. Det går knappt att beskriva denna lilla tik rättvist. Hon har redan blivit BEST IN SHOW-valp två gånger och BÄST I RASEN vid två tillfällen endast 1 år gammal. Tess har blivit Dansk utställningschampion, Svensk utställningschampion, Norsk utställningschampion, Nordisk utställningschampion och Internationell utställningschampion. Hon vinner både på sitt utsende men kanske mest av allt på sin utstålning och fantastiska samarbetsvilja. Hon är allt man kan önska sig och lite till och är mamma till New Era' Xclusive Edition "Xena" som givetvis finns kvar hemma.
Både Diego, Ajax och Tess är utbildade Besöks-, Terapi- och läshundar och Diegos och Tess dotter Xena är under utbildning.

Ett visdomsord

För mig är målsättningen i stort att föra rasen framåt genom att både bevara och förbättra. Det är ett mycket spännande arbete som kräver massor av engagemang.
En genetiker frågade mig en gång:
-Vet du vilken den största anledningen är att en tik går i avel?
Jag svarade att det givetvis måste vara att tiken är tillräckligt bra för att föra sina gener vidare.
Svaret blev ett helt annat:
-Jo anledningen är att tiken ägs av en uppfödare.
Det här försöker jag ha med mig varje gång jag funderar på att använda en hund i avel./Yvonne

 
 
 
 

Kontakta oss gärna:
Please contact us:

Yvonne Broberg & Björn Winberg
Fågelvägen 27
141 40 Huddinge
SWEDEN

Telefon:
Phone:
+46(0)708-327 329
+46(0)73-573 32 87

Skicka ett mail till:
Email:
mail@kennel-newera.se